Bomenwerk

Onderhoudssnoei aan bomen, zieke bomen en kappen van ongewenste bomen

Een boom in de tuin zorgt voor diepte en hoogte in de tuin. Dit doet de tuin groter lijken. Het hoeft geen grote boom te zijn om dat resultaat te bereiken. Echter, alle bomen hebben soms een beetje hulp nodig om in vorm en gezond te blijven. Per boom kijken we wat voor soort snoei we toepassen. Want een vrijstaande eik bijvoorbeeld, heeft een ander soort snoei nodig dan een leilinde of een appelboom.

Het tijdstip in het jaar voor snoeien van bomen is ook erg belangrijk. Het is veilig om te zeggen dat iedere boomsoort in de nazomer gesnoeid kan worden, maar niet iedere boomsoort overleeft het als die in de winter of het voorjaar gesnoeid wordt. Dit heeft te maken met het niet (op tijd) dichtgroeien van de snoeiwond en de sterke sapstroom die sommige boomsoorten hebben in het voorjaar. Deze bomen 'bloeden' dan letterlijk dood. Oostpijl kan je adviseren op welk tijdstip van het jaar jouw bomen gesnoeid kunnen worden.

Natuurlijke vorm

Wanneer een boom mag groeien zoals hij in het wild groeit, ontwikkelt hij een normale takkenkroon. Er zal bij onderhoudssnoei dan vaak alleen sprake zijn van het wegsnoeien van de onderste en doorhangende takken, zodat je er weer met de auto of grasmaaier onderdoor kunt. Ook het wegsnoeien van dood hout en 'plakoksels', takken die tegen de stam aan plakken zijn onderdeel van de onderhoudssnoei.

Voor de eerste snoeivorm geldt dat dit puur praktisch is. De boom gaat er geen last van krijgen als je lage en doorhangende takken laat zitten. De laatste twee snoeivormen zijn een noodzaak. Wanneer dode, rotte takken te lang aan de boom blijven zitten, bestaat de kans dat houtrot en allerlei schimmels de boom intrekken, waardoor de boom van binnenuit wegrot. En dan is kappen nog de enige optie. Bij een plakoksel is het zo dat er houtrot en schimmel tussen de tak en stam kunnen komen, waardoor uiteindelijk ook de hele boom wegrot.

Leibomen en dakbomen

Van de leibomen is de leilinde de allerbekendste, maar in principe kan iedere boomsoort in een leivorm gezet worden. Een leiboom heet een leiboom omdat de takken langs een stug frame of geleidedraden in een verticaal plat vlak geleid worden. Een boom groeit nóóit van nature in een plat vlak! Daarom is het belangrijk om leibomen te snoeien en zo nodig takken aan te binden op het frame of aan het draad. Anders groeien ze vanzelf terug naar hun natuurlijke vorm.

Het snoeien en aanbinden van leibomen doen wij jaarlijks of om het jaar. Het aanbinden van takken in een leiboom zorgt ervoor dat het leidvlak breder wordt of we creëren de mogelijkheid om een verouderde of zieke hoofdtak te vervangen. Voor we beginnen met snoeien, overleggen we natuurlijk met jou wat jij graag wilt. Wil je de leiboom gesnoeid hebben tot op de hoofdtakken zodat de karakteristieke leivorm zichtbaar blijft of als een smalle haag op stammen zodat er een natuurlijke zonwering in jouw tuin staat. Wij doen het beide!

En dan zijn er ook dakbomen. Dit zijn eigenlijk gewoon leibomen, alleen worden de takken niet in een verticaal vlak geleid, maar in een horizontaal vlak. Hierdoor krijgt de boom de vorm van een dak of parasol. De meestgebruikte boomsoort hiervoor is de plataan. Voor een dakboom kunnen ook andere boomsoorten gebruikt worden, mits ze tegen sterke snoei kunnen. Voor het snoeien van dakbomen gebruiken wij dezelfde techniek als die voor leibomen.

Knotbomen

Knotbomen, of bolbomen, zijn bomen die op een kunstmatige hoogte worden gehouden door om de twee à vier jaar alle takken op een bepaalde stamhoogte af te snoeien. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de knotwilgen. Voor deze boomvorm worden alleen boomsoorten gebruikt die goed tegen rigoureus snoeien kunnen.

Fruitbomen

Een fruitboom in de tuin raakt steeds meer in. Of het nu een perenboom is of een appelboom, mensen kunnen er steeds meer van genieten en het is goed voor kinderen om te leren waar fruit nou echt vandaan komt.

Het snoeien van een fruitboom is echter andere koek. Om te kunnen garanderen dat er fruit aan een boom komt, krijg je een vast persoon van Oostpijl die de fruitboom komt snoeien. Dit om ervoor te zorgen dat er één visie gevolgd wordt. De kortloten, de vruchtdragende takken, laten wij zo veel mogelijk zitten. Waterloten en schuurtakken snoeien wij weg, net als takken die getroffen zijn door een in te perken ziekte. Bij jonge fruitbomen snoeien wij op zo'n manier dat de boom een goed hoofdtakkengestel krijgt en gestimuleerd wordt om kortloten te maken.

Kappen van zieke en ongewenste bomen

Ook bomen hebben niet het eeuwige leven. Sommigen worden ziek, zijn te oud of te groot geworden, of je vindt een boom gewoonweg niet (meer) mooi. Wanneer er met de bovenstaande snoeimethoden geen verbetering aangebracht kan worden aan de boom of dat de boom een gevaar vormt als die zou omvallen, is de overblijvende optie om de boom te kappen. In zo'n geval kijken we met jou hoe we de boom op de meest veilige en schadevrije manier naar beneden krijgen. Het afval nemen wij doorgaans mee, maar als je delen van de boom wilt bewaren voor in de kachel of in een takkenwal, dan is dat geen probleem.

Soms is er voor het kappen van een boom een omgevingsvergunning nodig. Dit heeft te maken met de dikte van de stam, boomsoort of een mogelijke monumentale status. Iedere gemeente hanteert hier andere regels en lijsten voor. Wij raden je aan hiervoor zelf contact op te nemen met jouw gemeente en indien nodig de vergunning aan te vragen.