Erfafscheidingen

Verschillende soorten erfgrensbarrières in alle vormen en maten

Het woord erfafscheiding zegt het zelf al: het is een soort barrière, geplaatst op of naast de erfgrens, om aan te geven welke grond aan jou toebehoort. De meest voorkomende functie van een erfafscheidig is om de ogen van nieuwsgierige Aagjes uit de tuin weg te houden. Maar je kunt ook een erfafscheidingen willen die het achterliggende landschap complementeert. Of om simpelweg aan te geven waar jouw tuin stopt en de tuin van de buren begint.

De diversiteit onder erfafscheidingen is immens. Er zijn hagen, schuttingen, hekwerken, takkenwallen en zelfs een strook siergrassen kan een erfafscheiding vormen. Onder de eerste drie afscheidingen bestaan er ook nog onderverdelingen. Om je niet te overladen met al deze types, lichten we hier erfafscheidingen toe die bij ons het meest toegepast worden.

Hagen

Een haag bestaat uit een rij stuiken of bomen van doorgaans dezelfde soort die op een kunstmatige hoogte en breedte worden gehouden. Het geeft een warme natuurlijke sfeer in de tuin en biedt bescherming en nestelplek voor tuinvogels. Net na het aanplanten zal een haag nog geen pottenkijkers buiten houden, maar met tijd, geduld en snoeien zal de haag uiteindelijk een groene muur vormen.

De plantkeuze voor een haag bepaalt hoe strak de haag wordt en hoe vaak de haag gesnoeid kan worden. Of anders gezegd: het gewenste beeld van de haag zal de plantkeuze definiëren. Dit heeft te maken met de grootte van het blad en de groeisnelheid van de plant door het jaar heen. Een taxushaag bijvoorbeeld kan zeer strak geknipt worden vanwege het fijne blad en hoeft maar eens per jaar gesnoeid te worden omdat hij zo langzaam groeit. Een haag van laurierkers groeit een stuk sneller en zal zeker twee keer per jaar gesnoeid moeten worden, maar zal geen mooie strakke haag kunnen worden vanwege de grote bladeren.

Schuttingen

Een schutting is een gesloten, veelal houten wand die een tuin afsluit van de omgeving. Zonder jaarlijks snoeiafval,met geringe ruimte die een schutting inneemt en de mogelijkheid om plantenbakken of tuinschilderijen op te hangen is een schutting voor veel mensen dé keuze voor een erfafscheiding.

Schuttingen zijn er in verschillen soorten en maten. Om ervoor te zorgen dat je krijgt wat jij wilt, maken wij iedere schutting op maat. We maken strakke schuttingen van palen en planken, maar ook wilgentenenschuttingen, klimopschuttingen, en combinaties daarvan. Het hout dat wij gebruiken voor schuttingen, is duurzaam en komt veelal van Europese bodem.

Hekwerken

Bij een hekwerk denkt men al snel aan een hoog ijzeren hek met stevig gaas, maar dat hoeft helemaal niet. Een hekwerk kan ook op kniehoogte zijn van paaltjes met tuingaas erop of een reling tussen de palen. In de rurale omgeving kan een robuust hek van het post-and-rail-systeem (foto) de erfgrens aangeven als een schutting of haag het uitzicht zouden aantasten.

Een hekwerk heeft niet zo zeer de functie om een tuin visueel af te sluiten, maar meer om op een transparante manier de erfgrens aan te geven. Of om huisdieren en kinderen in de tuin te houden.

Tuinpoort

Met het neerzetten van een erfafscheiding kan het zijn dat een poort wenselijk of noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als je niet wilt dat er ongewenst bezoek zomaar de tuin kan binnenlopen of als het achterpad de enige ingang naar de tuin is. Ook hiervoor kun je bij Oostpijl terecht. Wij maken de tuinpoort op maat met het gewenste slot en plaatsen die bij jou in de erfafscheiding.